Verenigings informatie

Klik op op de home pagina link "Wie zijn wij" wanneer je meer over handbalvereniging wilt weten.

Ben je op zoek naar onze contact-personen of de plek van onze accommodaties klik dan op de juiste pagina link.

Vereniging

Snelwiek Rotterdam is een zeer vitale SportPlus handbalvereniging met ambities.
Opgericht in 1941 en nog steeds een van de grootste en hoogst spelende verenigingen in regio Rotterdam. De vereniging heeft veel jeugdleden en vrijwilligers en is een plek waar sportplezier, groepsgevoel, recreatief handbal en teams die prestatiegericht handballen hand in hand samengaan. Snelwiek heeft een Sportplus predicaat wat staat voor sportverenigingen die in Rotterdam iets extra’s doen en daarmee meer betekenen voor de stad. Het programma staat voor de inzet van sport als middel voor het bereiken van doelen op maatschappelijk vlak. Door samen te werken koppelt Snelwiek de kracht van sport aan prestatie sporters, recreatieve sporters, onderwijs, werkgelegenheid, welzijn en gezondheid. Doel is dat de vereniging hier zelf beter van wordt en dat wij van meerwaarde zijn voor anderen.

Op het eigen sportcomplex in het Zuidepark heeft Snelwiek Rotterdam heeft als éérste handbalvereniging in Holland een vast Beachandbalveld aangelegd. Het veld is permanent beschikbaar voor handbal en kan voor andere verenigingen die ook graag eens beachsporten willen proberen (volleybal, voetbal, korfbal) gereserveerd worden. Voor de aanvraag van een reservering kan dit, buiten de reguliere trainingstijden van Snelwiek, via de mail naar het secretariaat.

SportPlus predicaat in Rotterdam

Handbalvereniging Snelwiek kreeg in zijn samenwerking met de verenigingen van SportZone Rotterdam Charlois in 2011 als eerste organisatie het SportPlus predicaat aangeboden. In 2014 werd de vereniging Snelwiek Rotterdam zelfs individueel bekroond met deze SportPlus status.

SportPlus staat voor sportverenigingen die iets extra’s doen en daarmee iets extra’s betekenen voor de stad Rotterdam. Het programma staat voor de inzet van sport als middel voor het bereiken van doelen op maatschappelijk vlak. Door samen te werken met diverse partners uit verschillende sectoren, koppelt Rotterdam Sportsupport en de deelnemende verenigingen de kracht van sport aan vele maatschappelijke ambities. Doel is dat de vereniging hier zelf beter van wordt en dat je als vereniging wat betekent voor anderen. Voor leerlingen van de nabijgelegen scholen, voor ouderen en minder validen uit de wijk, voor werkzoekenden, voor rondhangende jongeren en mensen met interesse voor sport en bewegen.

SportPlus is de uitwerking van Sportnota Rotterdam die in februari 2010 door de gemeenteraad was vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma "Sport" voor de periode 2011-2014 werkte onder meer aan het verhogen van de sportparticipatie. Sport als middel inzetten en daarmee een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Breedtesport heeft hierin een nog belangrijkere rol in dan topsport. De kick-off ’30 clubs helpen Rotterdam vooruit’ vormde de aanjager voor de ontwikkeling van SportPlus verenigingen.

De ‘SportPlusverenigingen’ werken mee aan de doelstellingen van de stad Rotterdam aan de hand van deze vijf maatschappelijke thema´s:

 • Gezondheid
 • Onderwijs
 • Re-integratie / Werk
 • Sportparticipatie van bijzondere doelgroepen
 • Veiligheid

Ben je op zoek naar onze activiteiten klik dan op de pagina link SportPlus & Buurtsport

Handbal & overweeg je lid te worden?

Kijken of handbal dé sport is voor jou?
Het is een snelle, leuke en verrassende sport om te doen en om naar te kijken. 

Door handbal te spelen, leer je bewegen, gooien en vangen. Je leert goed met een bal om te gaan, krijg sportieve vaardigheden en je wordt fit. Handbal is een teamsport waarbij je veel nieuwe mensen ontmoet. Door slim met elkaar samen te spelen weet je als team aan te vallen, te scoren en te verdedigen. Kortom je komt samen verder dan wanneer je dat in je eentje doet. Dat is wat handbal zo leuk maakt.

Lijkt handbal je een leuke sport om een keer te proberen, stuur een dan mail met je naam en leeftijd naar snelwiek@handbal.nl. Geef gewon aan dat je graag een keer wil komen kijken of dat je wil proeftrainen. Van een begeleider of de trainer van jouw leeftijdsgroep krijg je vanzelf een e-mail of telefoontje terug met informatie dat je welkom bent. Meestal blijf je een maand meetrainen met jouw leeftijdsgroep voordat je besluit om lid te worden van onze vereniging. Plezier in trainingen en wedstrijden staan bij ons voorop!

Wat is handbal nu eigenlijk?
Er wordt gespeeld door twee ploegen van elk maximaal twaalf spelers, van wie er zich zeven (zes veldspelers en één doelverdediger) gelijktijdig op het veld staan. Wisselspelers mogen de hele wedstrijd invallen. Alle veldspelers nemen deel aan de aanval en de verdediging. Doel van het spel is zo veel mogelijk doelpunten te scoren in het doel van de tegenstander. De bal wordt met de hand overgespeeld. Je mag met de bal in de hand maar drie passen lopen zonder te dribbelen. Het grootste voordeel van handbal is dat er zowel in de zomer (buiten op verhard veld), als in de winter (binnen in sporthal) wordt gespeeld. Het seizoen duurt vanaf Augustus tot Mei zonder een lange winterstop.

Handbal spelopvattineg en speelstijl van Snelwiek?
De algemene speelstijl opvatting is veel Snelheid, Dynamiek, Effectiviteit en Verrassing (SDEV). Gebruik maken van de hoge bewegingsdrang, positieve spelbenadering, succes ervaringen en de zorg voor plezier in de sport. De jongste jeugd dient de eigen mogelijkheden spelenderwijs te ontdekken met wedstrijdjes, spelfeesten en vaardigheidsspelletjes.

Fase 1: Leren spelen (4-5-6-7 jarigen)
Fase 2: Leren bewegen (4-5-6-7-8 jarigen)
»» Positieve spelbenadering door te spelen op eigen niveau; veel tik-, vang- en holspelen;
»» Experimenteer in een veilige omgeving met allerlei voorwerpen en werpen met diverse ballen (maat en gewicht);
»» Onbewust laten trainen van de algemene basisvaardigheden;
»» Leg de stof niet uit, maar doe het voor en laat ze het nadoen;
»» Leer ze ervaren dat er regels gelden bij het spel. Probeer taakverdelingen binnen het spel langzaam bij te brengen;
»» Bewegen in de ruimte is belangrijk; rollen, tippen, werpen en vangen, touwtjespringen, vallen;
»» Belangrijke vaardigheidsgebieden o.a.: mikken en treffen, balbehendigheid, vangen, vrijlopen en storen, balveroveren stimuleren;
»» Belangrijke bewegingen o.a.: lopen, springen, vallen, rollen, trekken, duwen, sprinten, wenden en keren, landen, starten en stoppen.
Fase 3: Leren samenspelen (8-9-10 jarigen)
Fase 4: Leren trainen (9-10-11-12 jarigen)
Fase 5: Aanleren technieken (vanaf 9 jaar)
»» Vangen en werpen uit de loop, afspeelvarianten, bal veroveren bij tippen en oefenen vanuit de nul-pas naar passeren;
»» Bewegen, storen van de balweg en in aanval instarten en vrijlopen met-, en zonde bal'.

Fase 6: Leren veel te trainen (vanaf 12 jaar)
Fase 7: Leren Handballen (vanaf 14 jaar)
»» Samenspel, eenvoudige positie wissels en loop combinaties;
»» Experimenteren met offensieve verdediging, man tegen man en 3:2:1 dekking;
»» Duidelijke aanvalsvormen tussen opbouwers, contra-pass en de overgang naar 2 circelspelers om beweging en dynamiek in aanval te houden;
»» Leren zowel aan links- als rechts langs de verdediger te passeren, kennis van verdedigende hoofd- en neventaken op verschillende posities;
»» Worpen: strekworp, heupworp, knikworp, valworp, sprongschot en kunnen opendraaien bij verkeerde been afzet.
 
Fase 8: Speelstijl SDEV verder uitbouwen (vanaf 17 jaar)
De algemene speelstijl Snelheid, Dynamiek, Effectiviteit en Verrassing (SDEV)
»» Kennis van verdedigings opstelling 6:0 of 5:1 of 4:2 of 3:2:1 en wanneer hoeken uitdekken;
»» Afschermen van circelspeler, voorchecken van verdediger, overgeven en overnemen bij wissels, provoceren van de balbezitter;
»» Onderbreken en storen van aanspeellijnen, loopwegen en forceren van een breack-out;
»» Blokken met één-mans en/of twee-mansblok, verdedigen schietarm en bieden van fysieke weerstand
»» Timing, binden en kiezen van instartmoment, initiatieven nemen, diverse passeerbewegingen;
»» Verschillende afspeelvarianten, strekworp, stootpass, polspass, links- en rechtshandige schotvarianten;
»» Wedstrijd gerichte trainingen en afspraken over groeps/teamtactische concepten.
 

Een korte kennismaking?
Snelwiek is één van de oudste en grootste handbalverenigingen van Rotterdam. Onze geschiedenis gaat ver terug. Om precies te zijn, hebben handbalpioniers in Vreewijk de vereniging opgericht in 1941. Wij zijn geen stoffige vereniging, maar een dynamische club met veel jeugdleden en vrijwilligers. Zo hebben wij op sportief gebied al drie noteringen op onze naam staan in het Guinness Book of Records! Of je nu gaat voor prestatiesport of recreatieve sport, bij ons telt iedereen mee. Veel vrijwilligers organiseren naast het handbal activiteiten voor jong en oud. Denk hierbij aan Sinterklaas, Carnaval, Halloween, spelletjes avonden, een strandwandeling, op kamp gaan of themafeest- en discoavonden.

Bekijk de Snelwiek_Rotterdam_folder_highres.pdf. Als je nog meer wilt weten over de vereniging of onze sport, maken wij graag een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Vul nu het contactformulier in of bel ons.

Lid worden

Hoe word ik lid?
Als je de trainingen en het handballen bij Snelwiek leuk vindt dan past het perfect bij jou. Je kan dan het inschrijfformulier vanaf de Snelwiek site bij de link "formulieren" downloaden. We hopen dat je lidmaatschap de start is voor een lange periode met onvergetelijke herinneringen.

Wat moet je weten over het lidmaatschap en contributie?
Dat de contributie die je betaalt afhankelijk van het jaar waarin je bent geboren. Snelwiek hecht grote waarde aan lage contributies.De hoogte van de bedragen worden jaarlijks vastgesteld tijdens de Algemene ledenvergadering. Snelwiek hecht grote waarde aan lage contributies. De relatief lage “all in” contributies kunnen wij in stand houden door vrijwilligersinzet en veel betrokken leden. De contributie wordt per maand vooruit betaald en is alleen mogelijk met automatische incasso. (link "contributie" op inschrijf formulier).

Kleding en korting bij het kopen van sportartikelen?
Wij voorzien de leden van een wedstrijd shirt. Voor de leden van Snelwiek heeft de vereniging een leuke korting kunnen bewerkstelligen bij Hiemstra Sport in Barendrecht. Onze leden ontvangen 15% korting op alle aankopen m.u.v. reeds afgeprijsde artikelen. Leden moeten in de winkel een formuliertje invullen waarmee ze aangeven dat ze bij Snelwiek horen. Bovendien is er een kans dat onze leden op aanvraag 2x per jaar een kortingsbon met een hogere korting kunnen ontvangen om bijv. handbalschoenen of overige handbalartikelen te kopen. De kortingsbonnen kunt u bij het secretariaat of begeleider aanvragen en zal door de club worden gedistribueerd. Wij verwachten in Hiemstra Sport een goede partner en goede sponsor in huis te hebben gehaald. Wij adviseren dan ook onze leden om in ieder geval Hiemstra Sport eens te bezoeken en waar nodig tot koop over te gaan. U steunt daarmee indirect ook onze club. Link naar Snelwiek artikelen maken: https://shop.hiemstrasport.nl/?c2hvd1Byb2R1Y3RzfDExfA==

Vrijwilligers

SAMEN bouwen we een hechte vereniging!
De vrijwilligers zijn hart en motor van onze vereniging. Zij maken het mogelijk dat wij als vereniging bestaan en functioneren. Snelwiek hecht er grote waarde aan om positieve aandacht aan hen te schenken. Belangrijkste elementen vindt je terug in ons vrijwilligersbeleid en de wijze van waardering, duidelijke taakomschrijving en de mogelijkheden tot verdere ontplooiing. Heb je interesse in een van deze leuke taken, neem dan contact op via het secretariaat.

* Wedstrijdleider of scheidsrechter * Team trainen of begeleiden * Bestuurszaken
* Recreatieve activiteiten * Financiën & administratie * PR, media of sponsoring
* Website of redactie clubbladen * Kantine of facilitair onderhoud * Planning & voorlichting
* Contactpersoon voor TC zaken * diverse kleine taken  


Zonder vrijwilligers heeft Snelwiek als vereniging geen bestaansrecht. Er wordt daarom van elk lid, ouder of verzorger verwacht dat ze een actieve bijdrage levert aan ons verenigingsleven. Stel je daarom bereidwillig op als commissieleden of ouders je vragen te assisteren bij activiteiten binnen onze vereniging.

Spelende leden en recreanten

Spelende leden zijn gerechtigd zijn om deel te nemen aan de door bond "N.H.V." georganiseerde competities en betalen de contributie van een volwaardig lid.

Recreantenhandbal is een doordeweekse ongeorganiseerde competitievorm voor spelers die niet in het weekend wedstrijden kunnen/willen spelen. Scheidsrechters worden niet door de bond N.H.V. aangewezen en het kent geen promotie/degradatie gegeling. De contributie is die wordt betaald is een gereduceerd tarief.

Niet spelende leden en bijzondere leden

Dit zijn leden die niet zelf het handbalspel actief beoefenen, maar het doel van de vereniging of dat van het Nederlands Handbal Verbond helpen bevorderen (voornamelijk niet spelende leden met een vrijwilligertaak). Dit kan in bepaalde gevallen ook via een andere vereniging zijn, denk hierbij aan een trainer of ander dienend persoon die zelf bij een andere handbalvereniging een spelend lid is.

Ben je een niet spelend lid van Snelwiek omdat je ingeschreven moet staan bij het Nederlands Handbal Verbond dan kom je (op aanvraag) in aanmerking voor een gereduceerde contributie.

Wil je verbonden zijn met onze vereniging als bijzondere lid, je hoeft geen lid te zijn van het Nederlands Handbal Verbond maar wilt wel stemrecht hebben dan betaal je uit maatschappelijke bewogenheid € 5,00 per maand aan contributie. Bijzondere leden zijn vaak leden die zich met pijn in het hart (tijdelijk) uitschrijven.

Ondersteunende leden

Ondersteunende leden zijn alle natuurlijke en/of rechtspersonen die de vereniging periodiek financieel steunen als club van 50 leden, sponsoren en supporters. Wij zijn hier heel erg blij mee. Deze groep heeft niet altijd stemrecht stemrecht maar wel toegang tot alle wedstrijden en activiteiten die in het kader van ons verenigingsleven worden georganiseerd.

Familie en kennissen, vrienden en vriendinnen

Jullie kunnen Snelwiek eenvoudig een steuntje in de rug geven door donateur of donatrice te worden. Maak een bedrag over op IBANnr NL40 INGB 0000646484 t.n.v. penningmeester R.H.V. Snelwiek of meldt je aan bij de club van 50.

Gedragscode algemeen

 1. Respect voor anderen is belangrijk. Onbehoorlijk taalgebruik, verbaal/fysiek geweld en pesten wordt niet getolereerd.
 2. Snelwiek toont zich een goed gastheer voor bezoekende clubs en scheidsrechters.
 3. Een lid respecteerd andermans eigendommen. Een lid is aansprakelijk voor door haar/hem aangerichte schade.
 4. Een lid dient een medelid aan te spreken, te corrigeren wanneer zij zien dat deze gedragsregels overtreedt.
 5. Een lid dat een grove overtreding van de gedragsregels constateert, dient dit te melden bij het dagelijks bestuur.
 6. Een lid is aanspreekbaar op wangedrag (vernieling, geweldpleging, diefstal of andere gedragingen die in strijd zijn met de algemene normen en gedragsregels)
 7. Een lid dient zich te houden aan de door Snelwiek of NHV opgelegde sanctie/strafmaat.
 8. Snelwiek zal de door de NHV opgelegde boetes en/of in rekening gebrachte administratiekosten verhalen op het betreffende lid.
 9. Iedereen is medeverantwoordelijk voor een ordentelijk achterlaten van de gebruikte kleedkamer (ook bij uitwedstrijden) en het in goede staat houden van de gebruikte spelmaterialen.
 10. Lege verpakkingen van genuttigde eetwaren en snoepgoed dienen in de daarvoor bestemde afvalbakken te worden gedeponeerd.

Richtlijnen voor spelers en speelsters

Snelwiek zorgt voor een goede training en begeleiding van de spelers. In dit kader is elke speler even belangrijk om zoveel mogelijk plezier kunnen beleven binnen de club. Snelwiek is meer dan alleen handbal. De vereniging organiseert diverse activiteiten die bijdragen aan de goede binding en het clubgevoel. Je wordt geacht echt deel van de vereniging uit te maken en mee te doen/helpen bij de activiteiten. Dus voor en door de leden. Onze activiteiten stimuleren de teamgeest, saamhorigheid en het gevoel ergens bij te horen. Veelal vinden de activiteiten plaats bij of in onze eigen kantine. Train met veel inzet en hou rekening met:

Aanwezigheid
Iedereen moet op tijd aanwezig zijn voor de trainingen en wedstrijden. Dat wil zeggen minimaal 5 minuten voor aanvang van de training omgekleed in de zaal aanwezig zijn. Een half uur voor aanvangstijd van een thuiswedstrijd en natuurlijk afspreken op tijd aanwezig te zijn voor het vertrek van een uitwedstrijd.

Afmelden
Tijdig afmelden voor trainingen en eventueel bij wedstrijden dient dit persoonlijk via je trainer/ster of coach te verlopen en niet via een teamgenoot.Teamsport is een keuze die je hebt gemaakt, je hebt verantwoordelijkheden t.o.v. je teamgenoten, trainen is een van die verantwoordelijkheden. Afmelden voor de training/wedstrijd zonder een goede reden wordt je niet in dank afgenomen.

Hygiëne en gezondheid
Na de trainingen en wedstrijden is het verplicht om te douchen, behalve wanneer er een medische redenen is om dat niet te doen. Is er een medische reden om niet te douchen, dan verzoeken wij jullie om dit vooraf te bespreken met de trainer/coach.

 • Spelers/speelsters met lange haren moeten de haren in een staart of staartjes doen. Haarbanden, hetzij van plastic hetzij van metaal, mogen tijdens de trainingen en wedstrijden NIET gedragen worden. Speldjes moeten afgeplakt worden met tape. Het is verboden om hoofddeksels te dragen tijdens trainingen en wedstrijden. Voor moslima's wordt na uitdrukkelijk verzoek een uitzondering gemaakt, echter alleen sporthoofddoekjes zijn toegestaan.
 • Sieraden c.q. ringen, armbanden, kettinkjes mogen niet gedragen worden tijdens de trainingen/wedstrijden. Vaste oorbellen moeten afgeplakt worden met tape.
 • Nagels moeten bij voorkeur kort zijn, het is verboden om met kunstnagels te handballen. Dit i.v.m. blessures die je kan aanrichten of die je jezelf kunt toedienen.
 • Kauwgom is verboden voor zowel de trainingen als wedstrijden.
 • Zorg voor degelijk schoeisel, dit ter voorkoming van blessures. In de zaal geen zwarte zolen!

Veiligheid
Sporten doe je voor je plezier. Onze vereniging wil ieder lid de optimale mogelijkheid bieden te genieten van de sport. Een Vereniging waar iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht de capaciteiten en culturele achtergrond. Agressie-incidenten worden binnen onze vereniging niet getolereerd en krijgen extra aandacht. Denk hierbij aan alle handelingen door een grensoverschrijdend groep of individu die door degene die deze gedrag ondergaat als vijandig, vernederend of  intimiderend worden beschouwd/ervaren. (als schelden, dreigen, pesten, treiteren, belachelijk maken, discrimineren, slaan schoppen, duwen, trekken, spugen, met spullen gooien, manipuleren, intimideren, sexueel overschrijdend geweld.)

Kleding
De kleding die door de vereniging of sponsoren ter beschikking wordt gesteld is eigendom van de vereniging. Aan het begin van het seizoen deelt de trainer/begeleider de kleding aan de spelers uit. Het is dus goed om te weten welke regels gelden bij gebruik van die kleding. Uitgangspunt (levensduur) van de tenues is twee-drie jaar. Na einde van de levensduur zal opnieuw bekeken worden hoe een nieuwe aanschaf plaats zal vinden.

 • De kleding behoort het leeftijdsindeling team toe en schuift in het nieuwe seizoen door naar nieuwe groep.
 • De kleding mag uitsluitend tijdens een handbalwedstrijd worden gebruikt en dus niet tijdens de training of bij andere gelegenheden, tenzij daarvoor toestemming is gegeven. 
 • Het is niet toegestaan de kleding anders te gebruiken dan waarvoor het bedoeld is. 
 • Zonder toestemming van bestuur en/of sponsoren mogen er op de kleding geen uitingen, zoals namen, emblemen en dergelijke worden aangebracht. 
 • Het wedstrijdtenue dient gemeenschappelijk gewassen te worden volgens het wasvoorschrift.
 • Indien tijdens de wedstrijd schade aan kleding is ontstaan, dient dit direct na afloop van de wedstrijd door de speler bij de leider/wasmoeder te worden gemeld zodat deze tijdig voor herstel kan zorg dragen. Voor de schade aan de kleding, die tijdens de wedstrijd is ontstaan, wordt de speler niet aansprakelijk gesteld, tenzij er sprake is van opzet of grove schuld.
 • Bij vermissing van kledingstukken of geconstateerde schade aan de kleding anders dan hiervoor bedoelt, dient men dit direct te melden aan voorzitter TC. Aansprakelijk is ter beoordeling door Bestuur.
 • Wanneer tijdens of aan het eind van het seizoen blijkt dat er spullen ontbreken, worden de daaraan verbonden kosten in rekening gebracht bij de betreffende speler.Indien men tijdens het seizoen het lidmaatschap beëindigt, dient de verstrekte kleding en eventueel andere materialen ingeleverd te worden. Zolang de kleding niet ingeleverd is, loopt de contributie door.

Hars en kleefmiddelen
Het gebruik van hars en kleefmiddelen is veelal alleen voor eredivisieteams toegestaan. Het is voor alle andere team veelal niet toegestaan in zaalwedstrijden klevende middelen, waaronder hars, te gebruiken. Indien klevende middelen in de betreffende zaal is verboden en dient dit verbod door de thuisspelende vereniging, voor het begin van de wedstrijd, uitdrukkelijk kenbaar te worden gemaakt aan het team van de bezoekende vereniging en de scheidsrechter. Let er dan ook op dat de tegenpartij geen hars gebruikt. Waarschuw in voorkomende gevallen niet alleen de tegenpartij, maar ook de scheidsrechter en eventueel de beheerder. Wanneer wij spelen in een sporthal waar het niet mag moeten we voorkomen dat we rekeningen gepresenteerd krijgen van harsgebruik door de tegenpartij. Indien de zaal schoongemaakt moet worden vanwege harsgebruik, zullen de hiermee gepaard gaande kosten verhaald worden op het team dat hiervoor verantwoordelijk is.

Word handbalscheidsrechter of handbaltrainer!

Scheidsrechter
Een wedstrijd fluiten is telkens weer een uitdaging. Je doet je best om situaties zo goed mogelijk waar te nemen, je in te leven in het handbalspel en snel beslissingen te nemen. Een leuke en sportieve sfeer is daarbij vanzelfsprekend. Een goede conditie en een uitstekende kennis van de spelregels zijn de voorwaarden om wedstrijden op een goede manier te leiden. De moderne scheidsrechter begrijpt het handbalspel als geen ander.

Scheidsrechter zijn is bovendien goed voor je: je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, je leert om te gaan met onverwachte situaties, je leert snel beslissingen te nemen en je leert om te gaan met emoties. Zelfvertrouwen uitstralen, natuurlijke leider zijn, streng en rechtvaardig als het moet, flexibel als het kan. De spelende teams begeleiden en beter maken door eventueel spelregels ook uit te leggen. Je staat je mannetje bij wijze van spreken door duidelijke gebaren en krachtig op de fluit te blazen. Deze mensen verdienen daarom alle respect.

Het is dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam!

Let op: scheidsrechter zijn is niet voor iedereen: iedereen moet voor zichzelf uitvinden of hij of zij er geschikt voor is, want fluiten leer in je in de praktijk. Wij vinden het belangrijk om de jeugd enthousiast te maken om scheidsrechter te worden. Zij zijn de scheidsrechters van de toekomst. Maar ook voor sporters die stoppen als speler, is een rol als scheidsrechter een prima optie. Zij kunnen op deze manier toch actief blijven in hun favoriete sport.

Wil je koppelfluiten?
Het fluiten als duo zou de eerste stap kunnen zijn naar het koppelfluiten. Het duofluiten lijkt op het koppelfluiten en de aanwijzingen zijn voor een groot gedeelte gelijk aan het koppelfluiten.

Lijkt het je leuk om eens te proberen?
Meldt je dan aan bij je trainer of voorzitter technische commissie

Scheidsrechters materaal?
Iedere scheidsrechter die voor Snelwiek fluit zal door de vereniging worden voorzien van een fluitje, de gele en rode kaart en een spelregelboekje. Iedere deelnemer van een scheidsrechter cursus ontvangt op de laatste cursusdag deze materialen van de docent.

Attributen zoals o.a. scorekaartjes en stopwatches mogen zij zelf aanvragen en declareren. Op verzoek en na goedkeur mogen scheidrechter naar kleding sponsor adressen en wordt er gezorgd voor de specifieke scheidsrechter benodigdheden.

Alle cursussen (scholing) wordt door Snelwiek betaald. Hierbij geld de afspraak dat je na het behalen van het diploma minimaal twee jaar voor Snelwiek blijft fluiten.

Spelleider
De cursist is minimaal 13 jaar en vindt het leuk om met kinderen van 8 jaar om te gaan. Opleidingsduur wordt bepaald door de cursist(en), maar maximaal 6 maanden na start van de opleiding. Leerweg is dat cursist gaat in de praktijk aan de slag onder deskundige begeleiding. Daarnaast kan de vereniging of cluster van verenigingen aanvullende workshops organiseren. Cursist hoeft geen Proeve van Bekwaamheid af te leggen.

Jeugd Scheidsrechter
De opleiding leidt op tot de rol van Jeugdscheidsrechter bij de D- en de E-jeugd. Cursist moet minimaal 14 jaar zijn en je bent lid van het NHV. en wordt begeleid door een erkende praktijkbegeleider. De kosten van € 6,00 per T-shirt zijn voor de vereniging.

Vereniging ScheidsrechterScheidsrechters materaal
De opleiding leidt op tot het fluiten van alle wedstrijden in de breedteport. De opleiding kent een praktijkleerweg. Cursist moet minimaal 14 jaar zijn en je bent lid van het NHV. en wordt begeleid door een erkende praktijkbegeleider. De praktijkbegeleider is in het bezit van het certificaat Praktijkbegeleider 3.4 of hoger of kan aantonen dat hij/zij beschikt over Eerder Verworven Competenties of Kwalificaties (EVC/EVK). De kosten van € 35,00 zijn voor de vereniging.

Bondsscheidsrechter 3
De bondsscheidsrechter fluit wedstrijden in de wedstrijdsport. De opleiding bestaat uit 2 delen. Bondsscheidsrechter 3s: het fluiten als solist in de wedstrijdsport Bondsscheidsrechter 3: het fluiten als koppel in de wedstrijdsport. Beide delen kennen praktijkleerwegen met aanvullende workshops.

Cursist is minimaal 16 jaar  en je bent in het bezit van het diploma Verenigingsscheidsrechter.  Je wordt begeleid door een erkende Praktijkbegeleider 3.4 of ScheidsrechtersCoach: de naam van de praktijkbegeleider dient bij aanmelding voor de opleiding op het aanmeldformulier te worden vermeld. De opleiding vindt zoveel mogelijk in de eigen regio plaats. De vereniging neemt de kosten op zich voor de opleiding tot bondsscheidsrechter zijn € 40,00 voor solisten. Voor de opleiding tot koppel zijn de kosten € 75,00.

Bondsscheidsrechter 4
Uitgangspunt van de opleiding is dat cursist wordt opgeleid voor de hoofdklasse, eerste divisie en eredivisie. Deze opleiding is toegankelijk voor koppelscheidsrechters die op regionaal niveau uitstekend hebben gepresteerd en die de ambitie hebben uitgesproken een (top)sportcarrière als scheidsrechter te willen ontwikkelen. Met de opleiding Handbal Scheidsrechter 4 worden koppels opgeleid om wedstrijden op het hoogste niveau en onder soms lastige omstandigheden (grote belangen, media-aandacht, hoog speeltempo) te leiden. Veel aandacht wordt besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de scheidsrechter. De opleiding bestaat uit 10 workshops, een 20-tal praktijkopdrachten en wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid. Koppels die deze opleiding hebben afgesloten worden in de hoofdklasse ingezet en kunnen zich verder ontwikkelen om in de toekomst eredivisiewedstrijden te leiden.

Instroom HSA2, HS3, praktijkbegeleider verplicht (maximaal 2 deelnemers per PB), Workshops 10 dagdelen, Proeve van bekwaamheid, portfoliobeoordeling, planningsinterview, praktijkbeoordeling, reflectie-interview. Kosten € 125,- p.p.

IHF – EHF referee
Voor enkele koppels is een internationale toekomst weggelegd, waarbij de koppels in samenwerking met de Europese Handbal Federatie worden uitgenodigd en opgeleid en daarna internationaal worden ingezet. Een internationale carrière is alleen nog weggelegd voor koppels die jonger zijn dan 34 jaar (internationale toelatingseis).

Jonge scheidsrechtersopleiding
De Jonge Scheidsrechters Opleiding is een opleiding die parallel loopt aan de opleidingsstructuur van het NHV (HS1-HS2-HS3). Het project dat in 2006 is gestart, wordt door jonge spelers en scheidsrechters die de opleiding hebben gevolgd als zeer positief ervaren. Spelers tussen de 14 en 20 jaar en jonge scheidsrechters tot 26 jaar hebben hieraan deelgenomen. In de opleiding wordt een structuur ontwikkeld die jeugdige scheidsrechters opleidt, begeleidt en stimuleert een carrière als scheidsrechter op te bouwen en zo te behouden. Op nationale en internationale toernooien worden cursisten ingezet om ervaring op te doen. Door een systeem van talentherkenning en talentontwikkeling wil het Nederlands Handbal Verbond zorgen voor een totale verjonging en kwaliteitsverbetering van de arbitrage op alle niveaus.

Praktijk begeleider
De praktijkbegeleider stelt samen met de toekomstige scheidsrechter persoonlijke leerdoelen op voor de stage en begeleidt hem/haar na afloop met de evaluatie daarvan. De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.De theoriesessie beslaat twee dagdelen.Vervolgens doelgericht met praktijkopdrachten aan de slag. Cursist buigt je over onderwerpen waarmee scheidsrechters in spé worden geholpen. Wanneer de opdrachten met goed gevolg afgerond worden, ontvang je het certificaat Praktijkbegeleider. Deelname aan de training is gratis en bestemd voor scheidsrechters met een diploma op niveau 3 of vergelijkbaar en minimaal 2 jaar ervaring hebben

Handbalrapporteur
Het NHV wil graag de kwaliteit van de scheidsrechters verhogen. Hiervoor is de rapporteur nodig voor het begeleiden en rapporteren van een scheidsrechter. De opleiding Rapporteur 3 omvat drie theoriebijeenkomsten van 2,5 uur met tussenpozen van minimaal 4 weken.

Beach Handball Scheidsrechter 2
Beach Handball Scheidsrechter – 2 (BHS-2) is bedoeld als opleiding voor de Beach Handball scheidsrechter die actief wil zijn in de Nederlandse Beach Handball tour. De BHS-2 scheidsrechter wordt in principe opgeleid als duo-scheidsrechter, maar solo-scheidsrechter is een mogelijkheid. De BHS-2 opleiding kost 20 euro per deelnemer.

Beach Handball Scheidsrechter 3
Beach Handball Scheidsrechter – 3 (BHS-3) is bedoeld als vervolgopleiding op de BHS-2 voor de Beach Handball scheidsrechter die actief wil zijn tijdens het Nederlands Kampioenschap Beach Handball. De BHS-3 scheidsrechter wordt opgeleid als koppelscheidsrechter. 10 uur theorie, 15 uur zelfstudie

Alle cursussen (scholing) wordt door Snelwiek betaald. Hierbij geld de afspraak dat je na het behalen van het diploma minimaal twee jaar voor Snelwiek aan blijft.

Voorkom blessure

Waar moet je bij handbal specifiek op letten?
Handbal is een fysieke sport waarbij de spelers en speelsters contact maken met elkaar. Dit zorgt er ook voor dat er relatief veel momenten zijn met rotatoire bewegingen en veel snelheid. Er kunnen enkel- en knie blessures ontstaan of kneuzingen door het vele werpen. Wil je blessures voorkomen zodat je lekker kan blijven handballen?

Besteed dan veel aandacht aan preventie waarbij je grote krachten kan opvangen en zorg voor:

 • Geschikte schoenen en kleding
 • Versterking van je spieren door goed opgebouwde trainingen
 • Neem de tijd voor een warming up en cooling-down
 • Let bij een blesure vooral op de sportoefeningen waar je baat bij hebt

 

Contributie

Snelwiek Rotterdam hecht grote waarde aan lage contributies. 
De relatief lage “all in” contributies kunnen wij in stand houden door grote vrijwilligersinzet en betrokkenheid van leden.

Binnen Snelwiek wordt de contributie per maand vooruitbetaald middels IBAN nummer NL40 INGB 0000646484 t.n.v. penningmeester R.H.V. Snelwiek.
De hoogte van de contributie wordt door de ledenvergadering jaarlijks vastgesteld. 
Voor het seizoen 2016/2017 bedraagt de maandelijkse contributie voor de verschillende categorieën:

H – jeugd (kabouter) €12,00 6 jaar en jonger
F – jeugd (mini) €12,00 7 en 8 jaar
E – jeugd €15,75 9 en 10 jaar
D – jeugd €18,00 11 en 12 jaar
C – jeugd €19,00 13 en 14 jaar
B – jeugd €20,00 15 en 16 jaar
A – jeugd €22,75 17 en 18 jaar
Senioren €26,50 19 jaar en ouder
Bijzondere leden n.t.b
Niet spelende leden €5,00
Training/recreantencompetitie €14,75

Topsporttoeslag
Wij hebben voor leden van selectieteams die gebruik maken van extra trainingsfaciliteiten en/of spelen op landelijk niveau geen extra topsporttoeslag.

Sociaal betrokken
Gedurende het jaar is een lidmaatschap van spelend lid naar niet spelend lid in overleg met het bestuur om te zetten wanneer er sprake is van een verwijtbaar ernstig ongemak (ongeval, operatie en revalidatie).

Men is verplicht schriftelijk te bedanken en de maand van bedanken plus drie maanden door te betalen.

Statuten

R.H.V. SNELWIEK, gedeponeerd 2008 > S T A T U T E N

NAAM, ZETEL en RECHTSBEVOEGDHEID
Artikel 1
1. De vereniging draagt de naam: Rotterdamse Handbalvereniging “SNELWIEK” en is gevestigd in Rotterdam.
2. De vereniging bezit volledige rechtsbevoegdheid.
3. De vereniging is ingeschreven in het Handelsregister, dat gehouden wordt bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam.

DUUR
Artikel 2
De vereniging werd opgericht op 1 oktober 1941. Vanaf de inwerkingtreding van de onderhavige statuten is de vereniging voor onbepaalde tijd aangegaan.

DOEL en MIDDELEN
Artikel 3
Het doel van de vereniging is de bevordering van een gezonde ontwikkeling van lichaam en geest van haar leden.

Artikel 4
Zij tracht dit doel te bereiken door:
1. het beoefenen van het handbalspel en de bevordering daarvan;
2. het deelnemen aan wedstrijden uitgeschreven door of met goedkeuring van het N.H.V. (Nederlands Handbal Verbond), alles met inachtneming van de daarvoor gestelde voorschriften en bepalingen;
3. het geven van oefengelegenheid;
4. het deelnemen aan cursussen die het doel van de vereniging kunnen bevorderen;
5. gebruikmaking van alle andere hiervoor in aanmerking komende wettige en/of gewettigde middelen.

LIDMAATSCHAP
Artikel 5
Leden zijn die natuurlijke personen, die door het bestuur als lid zijn toegelaten. De vereniging kent:
a. spelende leden;
b. niet spelende leden en bijzondere leden;
c. erevoorzitter en ereleden;
d. leden van verdienste;
e. ondersteunende leden.

Artikel 6
Spelende leden zijn degenen die gerechtigd zijn om deel te nemen aan de door het N.H.V. georganiseerde competities en/of door het N.H.V. gesanctioneerde wedstrijden.

Artikel 7
De spelende leden worden volgens de door het N.H.V. vastgestelde leeftijdgrenzen ingedeeld in:
a. F - jeugd : in de leeftijd van vier en vijf jaar;
b. E - jeugd : in de leeftijd van zes en zeven jaar;
c. D - jeugd : in de leeftijd van acht en negen jaar;
d. C - jeugd : in de leeftijd van tien, elf en twaalf jaar;
e. B - jeugd : in de leeftijd van dertien, veertien en vijftien jaar;
f. A - jeugd : in de leeftijd van zestien, zeventien en achttien jaar;
g. Senioren : in de leeftijd van negentien jaar en ouder.
Voor de bepaling van de categorie, waartoe een lid behoort, geldt zijn leeftijd op éénendertig december van het lopende verenigingsjaar.

Artikel 8
Niet spelende leden en bijzondere leden zijn degenen die, zonder het handbalspel zelf actief te beoefenen, het doel van de vereniging en/of dat van het N.H.V. helpen bevorderen.

Artikel 9
Erevoorzitter, ereleden en leden van verdienste worden als zodanig op voordracht van het bestuur of een algemene of bijzondere algemene ledenvergadering in een algemene of bijzondere algemene ledenvergadering benoemd.

Artikel 10
Ondersteunende leden zijn alle natuurlijke en/of rechtspersonen die de vereniging periodiek financieel steunen.

Artikel 11
Degenen die lid van de vereniging wensen te worden, melden zich overeenkomstig de bepalingen van het Huishoudelijk Reglement aan bij het bestuur of bij de daartoe door het bestuur aangewezene(n).

Artikel 12
1. Het lidmaatschap van de vereniging eindigt:
a. door het overlijden van het lid;
b. door schriftelijke opzegging door het lid bij de secretaris van het bestuur;
c. door opzegging namens de vereniging; deze opzegging kan worden gedaan, wanneer een lid niet meer voldoet aan de vereisten die door de Statuten aan het lidmaatschap zijn gesteld, wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt of wanneer voortzetting van het lidmaatschap redelijkerwijs niet kan worden gevergd van de vereniging;
d. door ontzetting uit lidmaatschap (royement); het royement kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de Statuten, Reglementen of besluiten van de vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
2. Opzegging van het lidmaatschap door het lid dient schriftelijk te geschieden, met inachtneming van de bepalingen in het Huishoudelijk Reglement.
3. Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur met opgave van reden(en) van het besluit volgens bepalingen in het Huishoudelijk Reglement.
4. Royement geschiedt door het bestuur door middel van een brief met bericht van ontvangst en opgave van reden(en) van het besluit volgens bepalingen in het Huishoudelijk Reglement.
5. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een kalenderjaar eindigt, blijft de maand van bedanken plus de drie opvolgende maanden lidmaatschapcontributie verschuldigd.

Artikel 13
1. Diegene die als lid onbehoorlijk gedrag vertoont of leden die zodanig handelen of nalaten dat in strijd is met de wet danwel zich niet gedragen naar Statuten, Reglementen en/of besluiten van de Algemene Ledenvergadering of andere organen van de vereniging zijn strafbaar, ongeacht de door het N.H.V te nemen maatregelen.
2. Wanneer belangen van de vereniging worden geschaad, als bedoeld in lid 1, kunnen de volgende straffen worden opgelegd:
a. waarschuwing of schriftelijke berisping;
b. schorsing;
c. royement;
d. uitsluiting van deelneming aan wedstrijden, hetzij voor bepaalde duur, hetzij voor het in de een straf bepaald aantal wedstrijden;
e. ontzegging van het recht om in één of meer in de straf genoemde functies voor genoemde termijn uit te oefenen.
3. Ingeval van een door de vereniging opgelegde straf kan het lid binnen een maand na kennisgeving in beroep gaan volgens bepalingen in het Huishoudelijk Reglement. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.

Artikel 14
De rechten van de leden zijn:
1. het deelnemen aan de door de vereniging georganiseerde activiteiten;
2. het bijwonen van alle uit te schrijven ledenvergaderingen;
3. het uitoefenen van stemrecht vanaf de leeftijd van zestien jaar voor leden als vermeld onder artikel 5 sub. a, b, c,en d.

Artikel 15
De door de leden verschuldigde contributie en overige bijdragen worden voor elk komend verenigingsjaar vastgesteld door de algemene ledenvergadering.

GELDMIDDELEN
Artikel 16
1. De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:
a. contributies van de leden;
b. ontvangsten uit wedstrijden;
c. subsidies, sponsoring, donaties en alle andere baten.
2. Het bestuur verplicht zich om financieel te handelen naar de door de jaarlijkse algemene ledenvergadering goedgekeurde begroting.
3. De vereniging mag geen winst onder de leden verdelen.

BESTUUR
Artikel 17
1. De vereniging wordt geleid door een bestuur, bestaande uit ten minste vijf en ten hoogste negen senior- en/of bijzondere leden.
2. De bestuursleden worden door de algemene ledenvergadering benoemd en ontslagen op de wijze als in het Huishoudelijk Reglement bepaald.
3. De voorzitter, secretaris en penningmeester, die tezamen het dagelijks bestuur vormen, worden in functie gekozen en dienen een minimum leeftijd van éénentwintig jaar te hebben.
4. Het bestuur is onder meer bevoegd tot:
a. het huren, verhuren of op andere wijze in gebruik of genot verkrijgen en geven van registergoederen;
b. het sluiten, wijzigen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten.
5. Het bestuur is, behoudens goedkeuring van het onderwerp op de algemene ledenvergadering, bevoegd tot:
a. het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen;
b. het sluiten van overeenkomsten, waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde partij sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een derde partij verbindt;
c. het verrichten van rechtshandelingen waarvan de financiële betekenis onbepaald is, of waardoor de vereniging voor langer dan één jaar wordt gebonden, of waarbij aan de vereniging een (bank)krediet wordt verstrekt;
d. het ter leen verstrekken van gelden, alsmede het ter leen opnemen van geld, waaronder niet is begrepen het gebruikmaken van een aan de vereniging verstrekt bankkrediet;
e. het aangaan van vaststellingsovereenkomsten;
f. het optreden in rechte, waaronder begrepen het voeren van arbitrale procedures, doch met uitzondering van het nemen van conservatoire maatregelen en van het in werking stellen van rechtsmaatregelen, die geen uitstel kunnen lijden.
g. Op het ontbreken van deze goedkeuring van de algemene vergadering kan, wat betreft de sub a en b bedoelde rechtshandelingen door de vereniging tegen derden dan wel door derden tegen de vereniging wél een beroep worden gedaan, terwijl op het ontbreken van deze goedkeuring van de algemene vergadering, wat betreft de sub c tot en met f bedoelde rechtshandelingen, géén beroep kan worden gedaan.
6. Het bestuur kan met inachtneming van de voorgaande bepalingen binnen de grens van zijn bevoegdheden een of meer van zijn leden schriftelijk machtigen om voor het bestuur of de vereniging op te treden.
7. Over alles wat niet door de wet, Statuten of (Huishoudelijk) Reglement is geregeld, beslist het bestuur.

VERTEGENWOORDIGING
Artikel 18
De vereniging wordt vertegenwoordigd door het bestuur. Daarnaast kan de vereniging worden vertegenwoordigd door de voorzitter tezamen met de secretaris, de voorzitter tezamen met de penningmeester dan wel de secretaris samen met de penningmeester.

REKENING en VERANTWOORDING
Artikel 19
1. Het verenigingsjaar loopt van 1 september tot en met 31 augustus.
2. Het bestuur is verplicht om de vermogenstoestand van de vereniging zodanig te registreren dat haar rechten en verplichtingen daaruit te allen tijde kunnen worden opgemaakt.
3. Uiterlijk twee maanden na afloop van het boekjaar brengt het bestuur zijn jaarverslag uit en legt onder overlegging van een balans en een staat van baten en lasten - rekening en verantwoording af over het in het afgelopen boekjaar gevoerde bestuur.
4. De Algemene Ledenvergadering benoemt jaarlijks uit de leden een kascontrole commissie van ten minste drie personen, die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. Deze commissie onderzoekt de rekening en verantwoording van het bestuur en brengt aan de Algemene Ledenvergadering verslag van haar bevindingen uit. Verkiezing, vervanging en/of aftreden van deze commissieleden wordt nader geregeld in het Huishoudelijk Reglement.
5. Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de commissie van onderzoek zich door een deskundige laten bijstaan. Het bestuur is verplicht om alle door haar gewenste inlichtingen aan de commissie te verstrekken, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen en inzage te geven in de boeken en bescheiden van de vereniging.
6. De resultaten van de commissie kan te allen tijde door de Algemene Ledenvergadering worden herroepen, doch slechts door benoeming van een andere commissie.
7. Het bestuur is verplicht om de bescheiden bedoeld in de leden 2 en 3 zeven jaar lang te bewaren.

VERGADERINGEN
Artikel 20
1. De vereniging houdt:
a. jaarlijks één Algemene Ledenvergadering in september of oktober.
b. indien nodig en wenselijk een Bijzondere Algemene Ledenvergadering. (De Algemene Ledenvergadering oefent de wetgevende macht uit.)
2. Iedere vergadering wordt door de secretaris bijeengeroepen door middel van een schriftelijke kennisgeving, die minstens twee weken van tevoren aan de leden wordt toegezonden. Waarbij de dag van oproeping en van de vergadering niet wordt meegerekend.
3. In de vereniging komen aan de Algemene Ledenvergadering alle bevoegdheden toe die niet door de wet, de Statuten of Huishoudelijk reglement aan anderen zijn opgedragen.
4. Op de Algemene Ledenvergadering komen onder meer aan de orde:
a. de notulen van de laatstgehouden Algemene- of Bijzondere Ledenvergadering;
b. de jaarverslagen van secretaris en penningmeester;
c. de verslagen van de diverse commissies;
d. beleid van het bestuur en de diverse commissies;
e. het verslag / dechargeren door de kascontrolecommissie;
f. de benoeming van de kascontrolecommissie voor het volgende verenigingsjaar;
g. de vaststelling van de contributie en eventueel entreegeld;
h. de begroting van het volgende verenigingsjaar;
i. de verkiezing van de voorzitter van het bestuur;
j. de verkiezing van de andere bestuursleden;
k. de verkiezing van commissies;
l. voorstellen van de zijde van het bestuur;
m. voorstellen, ingediend door ten minste vijf stemgerechtigde leden;
n. rondvraag, wat verder ter tafel komt.
5. Bijzondere Algemene Ledenvergaderingen dan de hiervoor bedoelde jaarvergadering worden gehouden zo vaak als het bestuur dit wenselijk acht, of wanneer het daartoe volgens de wet of de Statuten is verplicht.
6. Op de Bijzondere Algemene Ledenvergadering komt onder meer aan de orde:
a. de notulen van de laatstgehouden Algemene- of Bijzondere Ledenvergadering;
b. de kwestie welke geleid heeft tot het bijeenroepen van deze vergadering
c. rondvraag.
7. Voorts is het bestuur op schriftelijk verzoek van ten minste een tiende van het aantal stemgerechtigde leden verplicht tot het bijeenroepen van een Bijzondere Algemene Leden vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken na indiening van het verzoek. Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan door oproeping overeenkomstig artikel 20 lid 2, of via een advertentie in ten minste één veel gelezen dagblad in de vestigingsplaats van de vereniging.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT
Artikel 21
1. Het Huishoudelijk Reglement regelt de toepassing en uitvoering van de in de Statuten opgenomen artikelen.
2. Het Huishoudelijk Reglement wordt door de Algemene Ledenvergadering vastgesteld en mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de Statuten.

STATUTENWIJZIGING
Artikel 22
De Algemene Ledenvergadering is bevoegd om de Statuten en het Huishoudelijk Reglement te wijzigen, mits in de oproeping voor deze vergadering de voorgestelde wijziging is vermeld en deze oproeping ten minste veertien dagen voor de vastgestelde datum van de ledenvergadering in het bezit van de leden is. Een besluit tot wijziging van de Statuten of het Huishoudelijk Reglement behoeft een meerderheid van ten minste tweederde van de geldig uitgebrachte stemmen in een vergadering waarop tenminste de helft van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is. In het geval dat op deze vergadering niet de helft van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is, wordt binnen veertien dagen een tweede vergadering bijeengeroepen, waarop het voorstel tot wijziging van de Statuten of het Huishoudelijk Reglement opnieuw aan de orde komt. De vergadering beslist, ongeacht het aantal aanwezige leden, daarover met tweederde van de geldig uitgebrachte stemmen.

ONTBINDING
Artikel 23
1. De vereniging kan worden ontbonden indien daartoe met meer dan tweederde der geldig uitgebrachte aanwezige stemmen op een speciaal voor dit doel bijeengeroepen vergadering wordt besloten.
2. De oproeping voor deze vergadering dient ten minste veertien dagen voor de vastgestelde datum in het bezit van de leden te zijn.

Artikel 24
In geval van ontbinding wordt het bestuur met de liquidatie belast.

Artikel 25
Het na de liquidatie overblijvende batig saldo zal aan een instelling voor sociaal-cultureel vormingswerk ten goede komen, met dien verstande dat de hieromtrent bepaalde artikelen van het Burgerlijk Wetboek in acht dienen te worden genomen.


Huishoudelijk Reglement

LIDMAATSCHAP
Artikel 1
De aanmelding voor het lidmaatschap geschiedt schriftelijk bij degene die door het bestuur met de ledenadministratie is belast.

Artikel 2
Elk nieuw lid wordt door de vereniging gedurende een periode van 3 maanden na aanmelding als voorlopig lid beschouwd.

Artikel 3
Alle aanmeldingen van nieuwe leden dienen binnen veertien dagen in het officiële orgaan van de vereniging te worden gepubliceerd. Mocht het officiële orgaan in een bepaalde periode niet verschijnen, dan zal publicatie in het eerste verschijnende nummer geschieden. Indien de ledenadministratie niet door een bestuurslid wordt gevoerd, zal hij of zij alle mutaties in het ledenbestand aan het secretariaat kenbaar maken.

Artikel 4
Stemgerechtigde leden hebben het recht om binnen veertien dagen na publicatie bij het secretariaat schriftelijk bezwaren in te dienen tegen een voorlopig lid.

Artikel 5
Als ballotagecommissie treedt het dagelijkse bestuur op.

Artikel 6
Nieuwe leden kunnen, mits binnen drie maanden en zonder opgave van reden, worden afgewezen. Hiervan wordt in de eerstvolgende uitgave van het officiële orgaan mededeling gedaan.

Artikel 7
Beroep hiertegen is alleen mogelijk op een Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering, waarvoor door het bestuur in ieder geval het/de afgewezen lid (leden) moet(en) worden uitgenodigd.

Artikel 8
Tijdens het voorlopig lidmaatschap is men gerechtigd aan wedstrijden deel te nemen.

Artikel 9
Opzegging van het lidmaatschap door de vereniging kan worden gedaan als voortzetting van het lidmaatschap redelijkerwijs niet van de vereniging kan worden gevergd. De opzegging geschiedt door schriftelijke mededeling van degene die door het bestuur met de ledenadministratie is belast. Ingeval van opzegging van het lidmaatschap is de contributie verschuldigd totdat het lidmaatschap volgens artikel 12 b der Statuten een einde neemt, tenzij de opzegging binnen de termijn van het voorlopig lidmaatschap plaatsvindt.

Artikel 10
Ontzetting uit lidmaatschap door de vereniging kan als royement worden gedaan. Het bestuur neemt dit weloverwogen besluit indien:
a. het lid langer dan drie maanden in gebreke is gebleven contributie te betalen en niet heeft voldaan aan een schriftelijke aanmaning van het bestuur om deze achterstand alsnog binnen veertien dagen aan te zuiveren;
b. belangen van de vereniging worden geschaad door onbehoorlijk gedrag of leden die zodanig handelen of nalaten dat in strijd is met de wet danwel zich niet gedragen naar Statuten, Reglementen en/of besluiten van de Algemene Ledenvergadering of andere organen van de vereniging.

Artikel 11
Een royement kan slechts worden uitgesproken nadat de betrokkene in de gelegenheid is gesteld zich tegenover het bestuur te verantwoorden. Van een royement wordt door het bestuur binnen acht dagen nadat het is uitgesproken door middel van een brief met bericht van ontvangst en opgave van reden(en) aan de betrokkenen mededeling gedaan. Voor de geroyeerde is hoger beroep mogelijk bij de Algemene- of Bijzondere Algemene
Ledenvergadering volgens de regels in dit Huishoudelijk Reglement.

Artikel 12
De bestuursleden worden gekozen door de stemgerechtigde leden.

Artikel 13
Het bestuur kiest uit zijn midden een tweede voorzitter, die de voorzitter in zijn functie bijstaat en bij afwezigheid vervangt.

Artikel 14
a. Het bestuur treedt na een zittingsperiode van twee jaar op de Algemene Ledenvergadering af volgens een door het bestuur te stellen rooster, met dien verstande dat de voorzitter en de secretaris niet in hetzelfde jaar kunnen aftreden. De aftredende zijn direct herkiesbaar.
b. In de ontstane periodieke en tussentijdse vacatures wordt voorzien door een verkiezing op de Algemene Ledenvergadering.
c. Voor elke vacature stelt het bestuur één of meer kandidaten en maakt deze ten minste veertien dagen voordat de vergadering wordt gehouden, bekend aan de leden. De leden kunnen schriftelijk aan het bestuur andere kandidaten voordragen. Deze kandidaten moeten door ten minste vijf leden van de vergadering worden voorgesteld, waarbij tevens een schriftelijke verklaring van de kandidaat moet worden ingediend, dat een eventuele benoeming zal worden aanvaard.
d. Tot bestuurslid is verkozen hij of zij, die bij stemming op de Algemene Ledenvergadering de meeste stemmen op zich verenigt. Bij staking van de stemmen volgt een nieuwe stemming tussen de personen die een gelijk aantal stemmen hebben behaald. Mocht ook hier de stemming staken, dan beslist het lot tussen diegenen die opnieuw met een gelijk aantal stemmen zijn geëindigd.
e. Wanneer een bestuurslid tussentijds wenst af te treden, dan dient hij of zij dit ten minste veertien dagen voor de datum van zijn of haar aftreden aan het bestuur kenbaar te maken. Het bestuur is gemachtigd een vervanger aan te stellen tot de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering. Wenst de meerderheid van het bestuur tussentijds af te treden, dan is het bestuur verplicht binnen één maand na het kenbaar maken van dit verlangen een Bijzondere Algemene Ledenvergadering bijeen te roepen.

Artikel 15
De voorzitter is belast met de leiding der bestuursvergaderingen en de Algemene of Bijzondere Algemene Ledenvergaderingen.

Artikel 16
Tevens behoort onder meer tot zijn werkzaamheden:
a. het optreden als woordvoerder en officieel vertegenwoordiger van de vereniging;
b. visiebepaling van de vereniging met de leden;
c. beleid ontwikkelen en coördineren;
d. het sluiten van debatten, eventueel met de verplichting deze weer te openen, indien
de meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden dit wenst;
e. kader aanstellen en motiveren;
f. advisering bij- en stimulering van activiteiten;
g. het tekenen van alle andere stukken indien hij dit nodig oordeelt.

Artikel 17
a. De penningmeester is, met inachtneming van de door het bestuur op te stellen richtlijnen, belast met het beheer van de geldmiddelen van de vereniging. Hij legt jaarlijks verantwoording af en maakt de rekening op, die een overzicht inhoudt van de in de loop van dat jaar ontvangen inkomsten en de gedane uitgaven, evenals een staat van bezittingen en schulden per 31 augustus en legt deze ter goedkeuring voor aan de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering.
b. Goedkeuring van de in lid a bedoelde stukken door de Algemene Ledenvergadering dechargeert het bestuur voor alle handelingen die uit die stukken blijken of waarvan het resultaat daarin is verwerkt, tenzij uitdrukkelijk voorbehoud is gemaakt.
c. Tevens dient de penningmeester op de Algemene ledenvergadering een begroting in voor het komende verenigingsjaar.

Artikel 18
De secretaris(esse) is belast met het notuleren tijdens bestuur, Algemene- en Bijzondere Algemene Ledenvergaderingen, tenzij hiervoor een ander is benoemd. Hij of zij verzorgt de correspondentie, beheert het archief en brengt op de Algemene Ledenvergadering verslag uit over het afgelopen verenigingsjaar.

Artikel 19
Ieder bestuurslid is aansprakelijk voor de door hem of haar eigenmachtig en niet in opdracht van het bestuur verrichte handelingen.

Artikel 20
Het bestuur is rekening en verantwoording schuldig aan de Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering.

Artikel 21
De bestuursleden hebben toegang tot alle bijeenkomsten van de vereniging, mits zij hun voornemen om een bepaalde bijeenkomst te bezoeken tijdig aan de met de leiding belaste persoon van de betreffende bijeenkomst mededelen.

GELDMIDDELEN
Artikel 22
De Algemene Ledenvergadering bepaalt de contributie voor alle categorieën leden voor het komende verenigingsjaar.

Artikel 23
Nieuwe leden dienen bij aanmelding drie maanden contributie vooruit te betalen voor de maanden dat men voorlopig lid is.

Artikel 24
Leden die reeds eerder door een andere bondsvereniging werden geregistreerd dienen zelf de eventuele overschrijvingskosten te betalen. 

Artikel 25
Het bestuur is gerechtigd in geval van overmacht geheel of gedeeltelijk dispensatie van betaling te verlenen. Elk geval dient hierbij afzonderlijk te worden beoordeeld.

Artikel 26
Het bestuur is verplicht om de rapporten van de hiervan te noemen kascontrolecommissie ter publicatie door te geven aan de redactie van het officiële orgaan.

VERGADERINGEN
Artikel 27
De vereniging houdt jaarlijks één Algemene Ledenvergadering in september of oktober. Indien nodig en wenselijk kan een Bijzondere Algemene Ledenvergadering worden uitgeschreven. De Algemene Ledenvergadering oefent de wetgevende macht uit.

Artikel 28
Op de Algemene Ledenvergadering komen onder meer aan de orde:
a. de notulen van de laatstgehouden Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering;
b. beleid van het bestuur en de diverse commissies;
c. de jaarverslagen van secretaris en penningmeester;
d. het financieel verslag met bevindingen kascontrolecommissie;
e. voorzover goedkeuring uit jaarstukken blijkt strekt de Algemene Ledenvergadering het bestuur tot decharge van rekening en verantwoording;
f. de benoeming van de kascontrolecommissie voor het volgende verenigingsjaar;
g. de vaststelling van de contributie;
h. de begroting van het volgende verenigingsjaar;
i. de verslagen van de diverse commissies;
j. de verkiezing van de voorzitter van het bestuur;
k. de verkiezing van de andere bestuursleden;
l. de verkiezing van commissies;
m. voorstellen van de zijde van het bestuur;
n. voorstellen, ingediend door ten minste vijf stemgerechtigde leden;
o. rondvraag, wat verder ter tafel komt.

Artikel 29
Op een Bijzondere Algemene Ledenvergadering dienen in elk geval onderstaande zaken te worden behandeld:
a. de notulen van de vorige Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering.
b. de kwestie die heeft geleid tot het bijeenroepen van deze vergadering;
c. rondvraag.

Artikel 30
Kan de agenda van een Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering niet op één avond worden afgewerkt, dan wordt de vergadering verdaagd. De voortzetting van de vergadering dient dan binnen veertien dagen op een nader te bepalen plaats en tijdstip te worden voortgezet.

Artikel 31
Toegang tot de Algemene- en Bijzondere Algemene Ledenvergadering hebben:
a. spelende leden vanaf de leeftijd van zestien jaar;
b. niet spelende leden en bijzondere leden;
c. erevoorzitter, ereleden en leden van verdienste;
d. door het bestuur uitgenodigde personen.
Stemrecht hebben uitsluitend de onder a, b en c genoemde personen.

Artikel 32
De uitnodigingen voor het bijwonen van de Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering moeten schriftelijk en minstens twee weken voor het tijdstip van de vergadering in het bezit van de belanghebbenden zijn.

Artikel 33
Bestuursvergaderingen worden gehouden:
a. ten minste één maal per twee maanden;
b. op verzoek van de voorzitter;
c. op verzoek van de meerderheid van de bestuursleden.

Artikel 34
Voorzitter, secretaris en penningmeester zijn gezamenlijk belast met het dagelijks bestuur van de vereniging. Geldige bestuursbesluiten kunnen echter alleen worden genomen tijdens de reglementair uitgeschreven bestuursvergaderingen, indien de meerderheid van het bestuur aanwezig is.

Artikel 35
Commissievergaderingen moeten minimaal eens per drie maanden worden gehouden of:
a. op verzoek van de voorzitter van de betreffende commissie;
b. op verzoek van de meerderheid van de commissie;
c. op verzoek van het bestuur.

STEMMINGEN
Artikel 36
De voorzitter benoemt voor iedere stemming aangaande personen op een Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering een stembureau. Dit bestaat uit drie stemgerechtigde leden. Kandidaten voor een functie kunnen tijdens de betreffende stemming niet deel uitmaken van het stembureau.

Artikel 37
Het stembureau telt de uitgebrachte stemmen en meldt de uitslag aan de voorzitter van de vergadering.

Artikel 38
Het stembureau beslist bij meerderheid van stemmen over de geldigheid of ongeldig van de uitgebrachte stemmen. Niet geldig zijn:
a. blanco stembriefjes;
b. ondertekende stembriefjes;
c. onduidelijk ingevulde stembriefjes;
d. stembriefjes waarop meer dan het vereiste aantal namen is vermeld.

Artikel 39
Stemmen bij volmacht is niet geoorloofd. 

COMMISSIES
Artikel 40
Commissies worden op een Algemene- of Bijzondere Algemene Ledenvergadering benoemd om het bestuur bij te staan in haar werkzaamheden.

Artikel 41
Lid van commissies kunnen zijn:
a. spelende leden vanaf de leeftijd van zestien jaar;
b. niet spelende leden en bijzondere leden;
c. erevoorzitter, ereleden en leden van verdienste.

Artikel 42
De commissies zijn verantwoording schuldig aan het bestuur.

Artikel 43
De commissies zijn aansprakelijk voor de door hen eigenmachtig en niet in opdracht van het bestuur verrichte handelingen.

Artikel 44
a. De commissieleden treden na een zittingsperiode van twee jaar op de Algemene ledenvergadering af volgens een door elke commissie afzonderlijk op te maken rooster. De aftredende zijn direct herkiesbaar met uitzondering van de leden van de kascontrolecommissie, waarvan ieder jaar slechts één lid direct herkiesbaar is.
b. In de ontstane periodieke en tussentijdse vacatures wordt door een verkiezing op de Algemene Ledenvergadering voorzien.
c. Voor elke vacature stelt het bestuur één of meer kandidaten en maakt deze ten minste veertien dagen voordat de vergadering wordt gehouden, bekend aan de leden. De leden kunnen schriftelijk andere kandidaten aan het bestuur voordragen. Deze kandidaten moeten door ten minste vijf leden van de vereniging worden voorgesteld, waarbij tevens een schriftelijke verklaring van de kandidaat moet worden ingediend dat een eventuele benoeming aanvaard zal worden.
d. Tot bestuurslid is verkozen hij of zij die bij stemming op de Algemene Ledenvergadering de meeste stemmen op zich verenigt. Bij staking van de stemmen volgt een nieuwe stemming tussen de personen die een gelijk aantal stemmen hebben behaald. Mocht ook hier de stemming staken, dan beslist het lot tussen diegenen, die opnieuw met een gelijk aantal stemmen zijn geëindigd.

Artikel 45
Wenst een commissielid tussentijds af te treden, dan is hij of zij verplicht dit ten minste veertien dagen voor de datum van zijn of haar aftreden aan het bestuur kenbaar te maken.
Het bestuur is gemachtigd een vervanger(ster) aan te stellen tot de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering. 

TECHNISCHE COMMISSIE
Artikel 46
De leden van de technische commissie worden met inachtneming van het gestelde in dit reglement door de Algemene Ledenvergadering gekozen. De voorzitter wordt in functie gekozen.

Artikel 47
Tot de werkzaamheden van de commissie behoren onder meer:
a. portefeuilles van Technische zaken, Competitie zaken, Scheidsrechterszaken, Technische opleidingen;
b. het bestuur adviseren over beleid op handbaltechnisch gebied;
c. vertalen van NHV beleid en reglementen naar verenigingsbeleid en daar waar nodig met voorstellen komen;
d. zorg dragen voor de deelbegroting of budgetvoorstellen voor het nieuwe verenigingsjaar welke bij de penningmeester wordt ingediend;
e. met grote affiniteit, inzicht en kunde de kerntaak (handbal) van de vereniging stimuleren door overleg- en technische avonden;
f. voorstellen trainers- en scheidsrechtersopleidingen;
g. signalen van problemen en oplossingen aandragen;
h. coördineert de onderlinge afstemming tussen de verschillende categorieën spelers;
i. stelt het wedstrijdreglement samen, zoals nader in dit reglement omschreven;
j. leden die geschorst of geroyeerd dienen te worden voordragen aan bestuur;
k. begeleiding bij eventuele strafzaken;
l. zorgen dat er trainers en/of begeleiders worden aangesteld;
m. contactpersoon voor de hoofdtrainer(s);
n. voert contractbesprekingen met de trainers in samenwerking met de voorzitter;
o. aanleveren verenigingsgegevens bij NHV afdeling;
p. beheer en onderhoud en het benodigde spel- en trainingsmateriaal, evenals de zorg
voor de beschikbaarheid van een goede verbandkist bij thuiswedstrijden;
q. tijdig doorgeven aan de redactie van het officiële orgaan van de opstellingen voor de wedstrijden en alle andere voor het technische werk te publiceren gegevens;
r. alle andere werkzaamheden die verband houden met haar taak.

Artikel 48
De Technische Commissie kan, daar waar wenselijk en/of nodig, zich laten assisteren door andere handbaltechnische deelfuncties met werkzaamheden als:

1. Het Wedstrijdsecretariaat
a. inschrijven teams waarbij de sterkte van de indeling in de gaten wordt gehouden;
b. wedstrijdformulieren verdelen, innemen of controleren;
c. zorgt voor consumptiebonnen voor de scheidsrechters (toevoegen bij wedstrijdformulieren;
d. planning controle van wedstrijden en tijden;
e. regelt de zaal- en velddiensten;
f. verzorgen van toernooien en oefenwedstrijden;
g. zorgen dat er trainers en/of begeleiders worden aangesteld voor diverse teams;
h. kontakten onderhouden met de trainers, jeugdbegeleiders en ouders;
i. vaststellen van de trainingstijden;
j. eventueel regelen recreantenteam(s)
k. (tussen)standen bijhouden, voor de opstellingen zorgen en dit allemaal vermelden met het wedstrijdprogramma en vertrektijden in het clubblad;
l. regelen van de afschrijfadressen;
m. overleg over werven nieuwe leden en opvang nieuwe leden;
n. aanpassingen van registratiegegevens doorgeven;
o. bijhouden van het aantal gespeelde wedstrijden per persoon in één team (8e wedstrijd is definitief);
p. uiterlijk 12 dagen voor de aanvang van de competitie worden de registratiekaarten
voor alle teams ingevuld;
q. in februari/maart zalen inhuren voor trainingen en wedstrijden volgende seizoen.
r. bijwonen vergaderingen commissie;
s. overleg met Recreatie Commissie over nevenactiviteiten voor de jeugd;

2. Materiaal beheerder
a. zorgen voor onderhoud van materialen, o.a. ballen, doeltjes e.d.;
b. begin seizoen spelerskaartjes, en evt. ballen en wedstrijdshirts verdelen. Einde van het seizoen alles weer verzamelen;
c. zo nodig, in overleg met andere TC-leden en penningmeester, zorgen voor aanschaf van nieuw materiaal.

3. Scheidsrechtercontactpersoon
a. contact onderhouden met scheidsrechters;
b. afmelden van scheidsrechters;
c. nieuwe scheidsrechters werven en zo nodig opgeven voor cursussen of nascholingen;
d. in de maand mei alle gegevens verzamelen van de aanwezige scheidsrechters en deze aanmelden bij de NHV afdeling;
e. thuisfluiters, tijdwaarnemers indelen en dit in het clubblad melden;
f. versturen van scheidsrechtersrapporten naar de verantwoordelijke instanties.

4. Jeugdcoördinator
a. primaire taak is het adviseren van het Bestuur over alle handbaltechnische zaken die specifiek met jeugd te maken hebben en zorgen voor de uitvoering van dit beleid;
b. de jeugdcoördinator onderhoudt stevige banden met de Technische Commissie of maakt deel uit van de TC.;
c. kaderbeleid jeugd en voortgang naar kader senioren bepalen;
d. opleiding jeugdtrainers en coaches;
e. advisering, begeleiding van trainers en coaches;
f. communicatie met jeugdleden;
g. aanspreekpunt voor ouders;
h. cursussen organiseren;
i. verantwoordelijk voor langere termijn, talentontwikkeling;
j. kwaliteit behoud door bijscholingen of activiteiten;
k. jeugdhandbal-ontwikkelingen in de gaten houden en overleg met “lotgenoten”.

KANTINE- EN VELDENCOMMISSIE
Artikel 49
De leden van de kantine- en veldencommissie worden met inachtneming van het gestelde in dit reglement door de Algemene Ledenvergadering gekozen. De voorzitters worden in functie gekozen.

Artikel 50
Tot de werkzaamheden van deze commissies behoren onder meer:
a. het in goede staat houden van het aan de vereniging toegekende terrein evenals de daarop aanwezige opstallen;
b. de exploitatie van de kantine;
c. zorgen voor barbezetting en schoonmaakdiensten;
d. jaarplanning maken;
e. budgetbewaking en overleg met penningmeester;
f. bijhouden van kas;
g. instructie barpersoneel;
h. opening- en sluitingstijden regelen;
i. contacten met leveranciers, inkoop en voorraadbeheer;
j. verantwoordelijk toepassing regelgeving kantines;
k. alle andere werkzaamheden die verband houden met haar taak

RECREATIE COMMISSIE
Artikel 51
De leden van de recreatie commissie worden met inachtneming van het gestelde in dit reglement door de Algemene Ledenvergadering gekozen. De voorzitter wordt in functie gekozen.

Artikel 52
Tot de werkzaamheden van deze commissies behoren onder meer:
a. jaarplanning maken;
b. budgetbewaking en overleg met penningmeester;
c. verzorgen regelmatige nevenactiviteiten voor jeugd en senioren.

KASCONTROLE COMMISSIE
Artikel 53
De Algemene Vergadering benoemt jaarlijks uit de leden een kascontrole commissie van ten minste drie personen die achttien jaar of ouder zijn en geen deel uitmaken van het bestuur. 

Artikel 54
Tot de werkzaamheden van deze commissie behoort onder meer:
a. het minstens één maal per jaar controleren van alle op de inkomsten en uitgaven van de vereniging betrekking hebbende bescheiden;
b. direct na afloop van controle schriftelijk rapport uitbrengen aan het bestuur;
c. aan de Algemene Ledenvergadering verslag uitbrengen van haar bevindingen en voorstellen het bestuur te dechargeren voor rekening en verantwoording.

OFFICIEEL ORGAAN EN REDACTIE
Artikel 55
De naam van het officiële orgaan is: “Snelbinder”.

Artikel 56
De redactie wordt benoemd door het bestuur en de werkzaamheden bestaan uit;
a. verzorgen inhoud en lay-out clubblad;
b. verzamelen bijdragen diverse commissies;
c. advertenties verzamelen en verwerken;
d. data van inleveren en verschijning vastleggen;
e. drukklaar maken;
f. clubblad uitdelen aan leden of versturen.
g. eventuele plaatsing op de website.

Artikel 57
Zij is ter zake van de inhoud van het orgaan verantwoording schuldig aan het bestuur.

Artikel 58
Het bestuur is te allen tijde gerechtigd de redactie van haar functie te ontheffen.

Artikel 59
Een vertegenwoordiger van de redactie heeft toegang tot elke bijeenkomst van de vereniging, mits deze zijn of haar voornemen om een bepaalde bijeenkomst te bezoeken tijdig aan het met de leiding belaste persoon van de betreffende bijeenkomst mededeelt.

Artikel 60
In het officiële orgaan worden opgenomen:
a. alle mededelingen, waarvan het bestuur de openbaarmaking wenst en nodig acht;
b. alle opstellingen van de teams;
c. alle verdere door het bestuur en de redactie te bepalen artikelen.

TEAMFUNCTIONARISSEN
Artikel 61
Uit de teams wordt bij aanvang van iedere competitie een aanvoerder of teamverantwoordelijke gekozen.

REISKOSTENVERGOEDING
Artikel 62
De vereniging vergoedt, alleen met goedkeuring van het bestuur, geheel of gedeeltelijk de in het belang van de vereniging gemaakte reiskosten.

STRAFFEN
Artikel 63
Het bestuur kan, wanneer daartoe aanleiding bestaat, een lid straffen ongeacht de door het N.H.V te nemen maatregelen. Hieronder behoren onder meer:
a. waarschuwing of schriftelijke berisping;
b. schorsing;
c. royement;
d. uitsluiting van deelneming aan wedstrijden, hetzij voor bepaalde duur, hetzij voor het in de een straf bepaald aantal wedstrijden;
e. ontzegging van het recht om in één of meer in de straf genoemde functies voor genoemde termijn uit te oefenen.
Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.

Artikel 64
Tegen de straf staat de gestrafte beroep open bij de Algemene- en/of Bijzondere Algemene Ledenvergadering. Hij dient het voornemen om beroep aan te tekenen schriftelijk, binnen veertien dagen na oplegging van de straf, aan de secretaris kenbaar te maken. Een schorsing kan tot maximaal de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering duren. Bij een schorsing voor een langere periode dient het bestuur aan de Algemene Vergadering een voorstel te doen tot ontzetting uit het lidmaatschap. Geschorste leden zijn verstoken van alle rechten die uit het lidmaatschap voortvloeien, doch behouden het recht om op de Algemene Ledenvergadering, als hun schorsing en/of voorgestelde ontzetting wordt behandeld, deel te nemen aan de beraadslagingen over dat onderwerp.

TENUE
Artikel 65
Het verenigingstenue wordt vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering en is bindend totdat de Algemene- en/of Bijzondere Algemene Ledenvergadering hierin wijziging brengt.

BEHAALDE PRIJZEN EN MEDAILLES
Artikel 66
Alle door een team van de vereniging behaalde prijzen en medailles worden het eigendom van de vereniging.

WEDSTRIJDREGLEMENT
Artikel 67
De Technische Commissie stelt een voor het verenigingsjaar geldend wedstrijdreglement op.

Artikel 68
Dit reglement dient alle bepalingen te bevatten die vereist zijn voor een vlot verloop van zowel competitie, vriendschappelijke- en oefenwedstrijden.

Artikel 69
Het wedstrijdreglement wordt, na aan het bestuur ter goedkeuring te zijn voorgelegd, in het officiële orgaan gepubliceerd.

Artikel 70
Het mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de Statuten of het Huishoudelijk Reglement.

SLOTBEPALINGEN
Artikel 71
Het bestuur is gemachtigd om, daar waar wenselijk en/of nodig, zich te laten voorlichten en/of assisteren door andere dan in dit reglement genoemde commissies en/of personen.

Artikel 72
Aan het bestuur is opgedragen de uitlegging van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.

Artikel 73
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

Artikel 74
Door zijn toetreding verklaart ieder lid bekend te zijn met, en zich te zullen onderwerpen aan de bepalingen van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.

Artikel 75
Elk lid (voor leden onder de 18 jaar ouders/verzorgers) draagt zelf de volle verantwoordelijkheid over zijn/haar lichamelijk welzijn en geschiktheid om de handbalsport te beoefenen.

Artikel 76
Elk lid is verantwoordelijk voor het aan zijn/haar zorg toevertrouwde materiaal.

Artikel 77
De Statuten en het Huishoudelijk Reglement evenals eventuele wijzigingen daarop treden in werking direct nadat zij door de Algemene Ledenvergadering zijn aangenomen.

Artikel 78
Met dit reglement komen alle eerder van kracht geweest zijnde reglementen te vervallen.